Peanut App

60 Rib-Tickling Riddles for Kids

last year11 min read
Last updated: Jan 20 2023

Riddle us this. How many riddles for kids can we fit into one article? The answer is 62! Read on for fun and mind-bending riddles for all ages.

Riddles for Kids

Playing guessing games like riddles can boost your child’s language, intellectual and social development.

They’ll learn that words can mean two things and develop their sense of humor, which can make social interactions more fun.











That’s a whole lotta bang for your buck.

The best riddles for kids teach us to listen carefully, think about words differently, make connections, and (most importantly) avoid making assumptions.

Add in the eureka moment as you work something out, and they can be an incredibly satisfying family activity when you’re stuck inside.

They allow you to work as a team, and we challenge you not to laugh at your kid’s logic.

So let’s get you going with some of our favs.

Get ready to giggle.

In this article: 📝

  • 60 riddles for kids (with answers)
  • Easy riddles for kids.
  • Hard riddles for kids.
  • Math riddles for kids.

60 riddles for kids (with answers)

These riddles are half-joke, half-logic problem, and a great place to start your riddle game.

1. You crack me up.

Riddle: How do you fix a cracked pumpkin?

Answer: With a pumpkin patch 🎃

2. Bubble, bubble, toil and…

Riddle: What’s easy to get into and hard to get out of?

Answer: Trouble 😵‍

3. Cool as ice

Riddle: What do you get when you cross a snowman and a vampire?

Answer: Frostbite 🧛

4. Yum and fun

Riddle: Why did the tortilla chip start dancing?

Answer: Because they put on the salsa 💃

5. Shaping up

Riddle: What did the triangle say to the circle?

Answer: You’re pointless 📐

6. Raincheck

Riddle: Grandpa went for a walk and it started to rain.
He didn’t bring an umbrella or a hat.
His clothes got soaked, but not a hair on his head was wet.
How is this possible?

Answer: Grandpa was bald 👴

7. Woof!

Riddle: What do you call a chihuahua in the summer?

Answer: A hot dog 🌭

8. Family fun

Riddle: Erin’s mother has three children: Snap, Crackle, and ___?

Answer: Erin 🤣

9. Flying high!

Riddle: I have wings and I’m able to fly. I’m not a bird yet I soar in the sky. What am I?

Answer: An airplane ✈️

10. Hunger games

Riddle: Why are teddy bears never hungry?

Answer: Because they’re always stuffed 🧸

Easy riddles for kids.

Next, ease them in gently with these fun and simple brain benders.

11. Bedtime story

Riddle: They come out at night without being called and are lost in the day without being stolen.
What are they?

Answer: Stars ⭐

12. Alphabet fun

Riddle: What goes from Z to A?

Answer: A Zebra 🦓

13. Words, words, words

Riddle: There’s only one word in the dictionary that’s spelled wrong. What is it?

Answer: The word “wrong:” W-R-O-N-G 📙

14. Going for broke

Riddle: What has to be broken before you can use it?

Answer: An egg 🥚

15. What’s on the table?

Riddle: I’m always on the dinner table but you don’t get to eat me.
What am I?

Answer: Plates and silverware 🍽️

16. That’s handy!

Riddle: What kind of tree can you carry in your hand?

Answer: A palm ✋

17. That’s catchy!

Riddle: What can you catch but not throw?

Answer: A cold 🤒

18. Howdy, partner!

Riddle: A cowboy rides into town on Monday, stays for three days, then leaves on Monday.
How did he do it?

Answer: His horse’s name was Monday 🐎

19. Days-ed and confused

Riddle: How many months of the year have 28 days?

Answer: All of them!
Every month has at least 28 days 📅

20. Travelling light

Riddle: You walk into a room with a match, a kerosene lamp, a candle, and a fireplace.
Which do you light first?

Answer: The match 🔥

21. Polly wants a… what?!

Riddle: What’s bright orange with green on top and sounds like a parrot?

Answer: A carrot 🥕

22. Mine or yours?

Riddle: It belongs to you, but your friends use it more.
What is it?

Answer: Your name 🤣

23. Who’s with me?

Riddle: I’m often following you.
I copy your every move.
But you can never touch me or catch me.
What am I?

Answer: Your shadow 👤

24. Fast-paced fun

Riddle: You’re running a race and, at the very end, you pass the person in second place.
What place did you finish the race in?

Answer: Second place 🏃‍♀️

25. A round of applause!

Riddle: What has hands but cannot clap?

Answer: A clock 🕰️

26. Making a run for it

Riddle: What can run but cannot walk?

Answer: A drop of water💧

27. This one’s got legs

Riddle: What has legs but cannot walk?

Answer: A table🦵

28. Coffee talk

Riddle: Which hand is better for stirring sugar into a cup of coffee?

Answer: Neither.
It’s better to use a spoon 🥄

29. Short and sweet

Riddle: Which word becomes shorter when you add two letters to it?

Answer: The word “short.”
The letters are “ER” 😜

30. A ton of fun

Riddle: Which is heavier: a ton of bricks or a ton of feathers?

Answer: Neither — they both weigh a ton 🧱

31. Does money make the world go round?

Riddle: What has banks but no money?

Answer: A river 💰

Hard riddles for kids.

These riddles are expert-level.

They’ll teach your kids not to be bamboozled by the numbers and not to make assumptions.

Best of all, they’ll start conversations and allow you to take their learning to the next level.

32.

Riddle: There’s a one-story house where everything is yellow.
The walls are yellow.
The doors are yellow.
Even all the furniture is yellow.
The house has yellow beds and yellow couches.
What color are the stairs?

Answer: There aren’t any stairs — it’s a one-story house 🏠

33. To the letter

Riddle: What word contains 26 letters but only has three syllables?

Answer: Alphabet 🔤

34. Coming to your senses

Riddle: What can you hear but not see or touch, even though you control it?

Answer: Your voice 🎤

35. Climbing the ladder

Riddle: A girl fell off a 20-foot ladder.
She wasn’t hurt.
Why?

Answer: She fell off the bottom step 🪜

36. A fresh pair of eyes

Riddle: What has lots of eyes but cannot see?

Answer: A potato 🥔

37. Happy to see you!

Riddle: I’m always in front of you but you will never see me.
What am I?

Answer: The future 🤩

38. For months on end

Riddle: You see me once in June, twice in November, but not at all in May.
What am I?

Answer: The letter “E” 🗓️

39. Never in a thousand years

Riddle: What occurs once in a minute, twice in a moment, and never in one thousand years?

Answer: The letter “M” 🕘

40. What planet are you on?

Riddle: You’ll find me in Mercury, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, and Uranus but not in Venus or Neptune.
What am I?

Answer: The letter “R” 🔭

41. The world over

Riddle: It’s the only place in the world where today comes before yesterday.
Where is it?

Answer: The dictionary 📕

42. Fishing around

Riddle: Two fathers and two sons spent the day fishing but only caught three fish.
This was enough for each of them to have one fish.
How is this possible?

Answer: There were only three people fishing.
There was one father, his son, and his son’s son.
This means there were two fathers and two sons since one of them is a father and a son 🎣

43. It’s all about the T

Riddle: What starts with T, ends with T, and has T inside it?

Answer: A teapot 🫖

44. Open letters

Riddle: There’s an English word that’s pronounced the same even when you remove four of the five letters.
What is it?

Answer: Queue 🤣

45. Birthday bash!

Riddle: Liam was 11 the day before yesterday and next year he’ll turn 14.
How is this possible?

Answer: Today is January 1st and Liam’s birthday is December 31st.
Liam was 11 the day before yesterday (December 30th), then turned 12 the next day.
He’ll turn 13 this year on December 31st, so next year he’ll turn 14 🎂

46. A hot topic

Riddle: I’m not alive but I can grow.
I don’t have lungs but I need air to survive.
I don’t have a mouth but water kills me.
What am I?

Answer: Fire 🔥

47. In the family

Riddle: Jane has a very big family.
She has 20 aunts, 20 uncles, and 50 cousins.
Each of her cousins has an aunt who is not Jane’s aunt.
How is this possible?

Answer: Their aunt is Jane’s mom 👪

48. Quite a number

Riddle: I’m an odd number.
Take away a letter and I become even.
What number am I?

Answer: Seven.
The letter is “S” 7️⃣

49. Chim Chim Cher-ee

Riddle: What can go up a chimney down but can’t go down a chimney up?

Answer: An umbrella.
If your umbrella is “down” it can fit through a chimney but if it’s “up” it won’t fit ☂️

50. What’s the key?

Riddle: It has keys but no locks.
It has space but no room.
You can enter but can’t go inside.
What is it?

Answer: A keyboard ⌨️

51. Mouthing off

Riddle: What has a mouth but can’t speak?

Answer: A river 👄

52. A close shave?

Riddle: A man shaves every day but his beard always stays the same.
How?

Answer: He’s a barber shaving other people’s beards 🧔

53. Out of the woods

Riddle: They get me from a mine and shut me inside a wooden case.
I’m never released, and almost everybody uses me.
What am I?

Answer: Pencil lead ✏️

Math riddles for kids.

If you really want to give their brain a workout, try these math riddles for kids with answers.

(No judgment if you need to check the answer first, mama.)

54. High fives

Riddle: What is the maximum number of times you can subtract the number five from the number 25?

Answer: Only once.
When you subtract five from 25, it becomes the number 20, then 15, and so on.

55. Granted

Riddle: When Grant was eight, his brother was half his age.
Now, Grant is 14.
How old is his brother?

Answer: His brother is ten. Half of eight is four, so Grant’s brother is four years younger.

56. Oh, brother!

Riddle: Mrs. Smith has five daughters.
Each of these daughters has a brother.
How many children does Mrs. Smith have?

Answer: She has six children.
Each daughter has the same brother.
There are five daughters and one son.

57. All present and correct!

Riddle: Add five to nine and get two.
The answer is correct, but how?

Answer: When it’s 9 am, add five hours and you will get 2 pm.

58. For the apple of your eye

Riddle: There are three apples in the basket and you take away two.
How many apples do you have now?

Answer: You have two apples because those were the ones you took.

59. The times will tell

Riddle: 81 x 9 = 801.
What do you need to do to make this equation true?

Answer: Turn it upside down. 108 = 6 x 18 🤯

60. Tricky!

Riddle: Pick a number.
Double it and multiply it by four.
Then divide it by eight and you’ll have it once more.
What number is it?

Answer: Any number.
If a number is doubled and multiplied by four, it’s actually been multiplied by eight, so dividing by eight will get you the original number again.
Not just math but a little bit of magic too!

If you’re looking for other family activities, try our tongue twisters, would-you-rather quiz, and charades for kids.

Pop some popcorn, bring out the ice cream, and turn it into a family game night.

There’s even a kid-friendly version of never-have-I-ever to keep things interesting.

What are your family’s favorite games?

Share them with us over in the Peanut community.

We can’t wait to hear from you, mama!

Popular on the blog
Trending in our community